09. August | 2022

Ako vybrať správny druh interiérového náteru?

Pri plánovaní maľovania interiéru sa často kladie veľký dôraz na výber farebnej palety. Tam to ale nekončí. Ako je to s jednotlivými typmi farieb? Každý typ farby má svoju výhodu a nevýhodu. Vybrať si môžete od klasických štandardov až po umývateľné interiérové farby. Najčastejšia chyba pri výbere interiérových farieb je výber jedného typu farby na všetky podklady. Podklad môže byť totiž savý, nesavý, viackrát natretý alebo nový, ešte nemaľovaný. Ako si teda správne vybrať interiérovú farbu?

Hneď na začiatku je potrebné zistiť, čo má daná farba spĺňať vo vašom interiéri. Či má byť umývateľná alebo oteruvzdorná. V tomto blogu vám prinášame informácie o rozdieloch týchto dvoch typov interiérových farieb. 

Umývateľné farby

Umývateľné farby je vhodné použiť do priestorov so zvýšeným používaním, ako sú detské izby, chodby alebo kuchyne. Výhody? Tak ako aj názov napovedá, z tejto farby môžete zotrieť takmer čokoľvek. S handrou, vodou a saponátom idú zo steny dole šmuhy od topánok na chodbe, škvrny od jedla v kuchyni, či špinavé odtlačky od domácich miláčikov. Stenu jednoducho umyjete a nemusíte hned premaľovať celú miestnosť. Umývateľné farby je možné aj tónovať do rôznych odtieňov podľa vašich predstáv. Nevýhodou tohto typu farby je, že čiastočne uzavrie stenu a stena tým pádom "nedýcha". Ak má teda vaša stena zvýšenú vlhkosť, umývateľná farba nie je najvhodnejším variantom. V takomto prípade odporúčame najprv odstrániť zdroj vlhkosti, prípadne zlikvidovať pleseň a až potom aplikovať náter.

Oteruvzdorná farba

Oteruvzdorné farby sú vodou riediteľné maliarske farby v bielych alebo farebných odtieňov vhodné na dekoráciu vnútorných povrchov. Je to najčastejšie používaný typ farieb v domácnosti. Tento typ farby je cenovo dostupnejší, pri kontakte neznečisťuje odev, avšak povrch steny nemožno, po aplikácii touto farbou, vyčistiť vlhkou handrou. Hodí sa preto do miestností, kde sa predpokladá menšie zaťaženie, ako napríklad obývacie miestnosti alebo spálne. 

Čo je naopak výhodou, túto farbu možno použiť aj na vlhkejšiu stenu a prípadne do nej primiešať aj protiplesňový prípravok, ak máte pleseň alebo zvýšenú vlhkosť na stene.

Ak sa neviete rozhodnúť a potrebujete poradiť, obráťte sa na nás, radi vám s výberom pomôžeme.