07. Apríl | 2021

Jarné čistenie stien v domácnosti

Steny vašej domácnosti zachytávajú dennodenne určité množstvo prachu a nečistôt. Samostatnou kategóriou sú steny vo fajčiarskej miestnosti, či okolo krbu alebo v kuchyni. A nesmieme zabudnúť na vlhkom skúšané steny v kúpeľni. 

Pre bežnú údržbu vám bude stačiť kvalitná prachovka a vysávač, nimi odstránite väčšinu usadeného prachu. Pri vodou omývateľných náteroch môžete povrch prejsť mokrou handrou a dosušiť jemne a opatrne suchou (nie každý vodeodolný náter je totiž rovnako odolný). Neodporúčame používať saponáty ani iné chemické čističe, ktoré by vám rozpustili náter. 

V prípade výskytu plesní na náteroch použite špecializované protiplesňové spreje, prípadne prejdite ku ďalšiemu bodu, a to je čistenie stien pred novým náterom.  

Pri ošetrovaní stien pred novým náterom už nemusíte byť opatrní, ale práveže veľmi dôslední. S vedrom saponátovej alebo mydlovej vody a hubkou očistite a odmastite povrchový náter a pred maľovaním nechajte dôkladne vyschnúť. Ak máte na stene už priveľa vrstiev farby, bude nutné ju najprv oškrabať dole. Ale to je príbeh pre iný blog. 

Pre schnutie môžete použiť (nami veľmi obľúbený) odvlhčovač vzduchu, ktorý vám urýchli celý proces. 

Pri kúpeľňových či iných, plesňou napadnutých náteroch je dôležité pleseň chemicky a niekedy i mechanicky odstrániť. Plesne odstraňujeme vždy za mokra. Na začiatok stačí kvalitný chlórový čistič a veľa danú miestnosť vetrať. Pleseň treba po postreku ešte mechanicky odstrániť handrou, hubkou či špachtľou, pričom nezabudnite na prekrytie očí a dýchacích otvorov, aby sa vám spóry nedostali do tela. Opätovnému výskytu zabránia špeciálne nátery s fungicídnymi vlastnosťami. 

Patrí do vášho jarného upratovania aj ošetrovanie či obnovovanie náterov vašej domácnosti?