02. November | 2022

Tipy, ako natrvalo odstrániť plesne zo stien

Výskyt plesní na stenách v interiéroch je častým a nepríjemným problémom. Objavujú sa v starých priestoroch, ale ich prítomnosť nie je výnimkou ani v novostavbách. Nie sú nežiaduce len kvôli neestetickému vzhľadu, ale najmä kvôli zvýšenému zdravotnému riziku, ktoré predstavujú. Pleseň do priestoru vylučuje mikroskopické spóry a preto je potrebné odstrániť ju hneď, ako sa začne tvoriť.

Čo sú plesne a kde sa najčastejšie vyskytujú

Plesne sú mikroskopické vláknité huby, ktoré sa veľmi rýchlo šíria v prostredí, ktoré je pre nich priaznivé. Ide najmä o teplé a vlhké priestory. Pre svoj rast nepotrebujú kyslík ani svetlo, preto sa im darí aj v tmavých priestoroch. Najčastejšie sa vyskytujú na stenách, stropoch, pod a medzi obkladačkami. Problémom býva aj nedostatočná hydroizolácia, vznik tepelných mostov a trhliny. Bývajú voľne viditeľné okom, ale ich prítomnosť sa dá odhaliť aj v vďaka nepríjemnému, charakteristickému zápachu.

Prečo vzniká pleseň?

Príčiny vzniku plesne sú rôzne, ale najčastejším dôvodom sú nadmerná vlhkosť, nedostatočné vetranie, nesprávny spôsob vykurovania, zanedbaná údržba, zatekanie a nedostatočné vysušenie stavieb. Pleseň môže byť aj dôsledkom zvyškovej stavebnej vlhkosti muriva. Riešením je čo najrýchlejšie presušenie konštrukcií, napríklad pomocou technických prostriedkov. Pomáha aj intenzívne vetranie alebo odvlhčovače vzduchu.

Plesne na stenách a zdravie

Prítomnosť plesní negatívne pôsobí na naše zdravie. Spóry plesní sú silným alergénom a po kontakte s nimi sa môže vyvinúť silná alergická nádcha alebo priedušková astma. Za istých okolností pleseň predstavuje riziká, ktoré ohrozujú život. Priamy kontakt s plesňami môže viesť k ochoreniam kože ako sú plesne, mykózy a ekzémy. Výskyt plesní negatívne pôsobí aj na dýchací systém, môže spôsobiť poškodenia pľúc. Častými príznakmi po kontakte s plesňou bývajú bolesti hlavy, kĺbov a únava. Niektoré druhy plesní sú pôvodcami závažných pľúcnych ochorení, ktoré ohrozujú najmä malé deti a osoby s oslabenou imunitou.

Ako sa zbaviť plesne na stenách

Na trhu sa v súčasnosti predávajú prípravky na plesne na stenách, ktoré si s plesňou dokážu dobre poradiť. Pri odstraňovaní plesní je kľúčové postupovať systémovo, rovnako dôležitá ako likvidácia je aj prevencia. Prevenciou proti vzniku neželaných fľakov na stenách je vlhkomer a zakúpiť je možné aj protiplesňový systém pozostávajúci zo sanačného a likvidačného prostriedku. Rovnako dôležité je použitie kvalitnej maliarskej protiplesňovej farby. Tieto prostriedky sú vhodné na použitie v bytoch, rodinných domoch, skladoch, pivniciach a podobne. Likvidačný prostriedok sa aplikuje priamo na povrchy napadnuté plesňami. Po minimálne 24 hodinách sa miesta mechanicky očistia a následne sa aplikujú dva až tri vrchné nátery. Keďže ide o biocídne výrobky s vysokou účinnosťou, je potrebná opatrná manipulácia s dôkladným oboznámením sa s postupom prác. Ak si však chcete byť stopercentne istý, že ste sa plesne dôsledne zbavili, neváhajte sa obrátiť na nás.